Sianjalasta lähtöisin

Tämä Jalkasten sukuseuran antologia koottiin juhlistamaan merkkivuotta 2016, jolloin tuli kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun veljekset Lauri ja Aatami Jalkanen ostivat Adolf Wilhelm Tigerstedtiltä Hanhitaipale, Vanha-Häkkilä ja Aakkola nimiset tilat ja sukua muutti Rautalammille.
Antologian ideoi Tuulikki Jalkanen, joka keräsi ensimmäiset runot ja luovutti ne sukuseuralle jatkokäsittelyyn. Kirjahanke sai lisää tuulta siipiensä alle, kun kävi ilmi, että useilla sukulaisilla on tai heidän edesmenneillä lähisukulaisilla oli kauniita runoja pöytälaatikoissaan. Sukuseran sihteeri Helena Valtia ja sukuseuran puheenjohtaja Marjut Jalkanen-Mäkelä jatkoivat keräystoimintaa, julkaisulupien hankintaa ja taiteilijaprofiilien kirjoitusta. Työryhmälle jäi myös runojen lopullinen valinta.
Kokoelmassa on kuutisenkymmenta Jalkasten runoa, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alkupuolelta. Osaa runoista ei ole julkaistu aikaisemmin, toiset puolestaan ovat jo entuudestaan tuttuja, joko lauluteksteinä tai runokokoelmissa ja lehdissä ilmestyneinä.
Mukana ovat mm. Aaro J. Jalkanen, August Jalkanen eli Kattilanvirran Kusti sekä Kari Tapio. Mukaan mahtuu myös kansanrunoilija Paavo Korhosen Kalevala-mittainen Jalkasten weljeksille ja Matti Rossin pilkkalaulu Savolainen balladi.
Toivomme lukijoille uusia näkökulmia tarinoista sukuumme, sekä iloa ja inspiraatiota.

Hinta 25 euroa ja postituskulut