Eero Lindsberg: Kartanot, talot, torpat ja tuvat

 

Eero Lindsberg: Kartanot, talot, torpat ja tuvat. Asumisen muutoksia Rautalammilla ennen 1930-lukua. 352 s. Rautalammin historiallinen yhdistys 2017. 352 s. 50 euroa. 

 

 

Eero Lindsbergin juuri ilmestynyt teos on perusteellinen luotaus Rautalammin etelänpuoleisen osan asutushistoriaan 1500-luvun puolivälistä 1920-luvun alkupuolelle. Ennen isojakoa alue koostui kolmesta päätilasta, pappilan ja Lassilan virkatalojen rintamaista ja Hanhitaipaleen rälssistä. Sittemmin päätilat jakautuivat lukuisiksi uusiksi maatiloiksi, ”kartanoiksi”, jotka perustivat enenemässä määrin mailleen torppia ja mäkitupia. Tämä ajan tehomaatalous, välillä ankarakin, kukoisti aikansa, ja tuli tiensä päähän torppareitten itsenäistyessä sisällissodan jälkeen 1920-luvun alussa.

 

Rautalammin kartanoita ja sukuja on tutkittu kohtuullisessa määrin. Lindsbergin tutkimuksessa on uutta, että kartanoiden ja torppien muotoutumista tarkastellaan toisiinsa liittyvinä tapahtumina. Kokonaisvaltainen käsittelytapa tuottaa kiitettävän runsaasti uutta tietoa.

 

Kolmas pääluku, Hanhitaipaleen rälssitalon omistajia, lampuotitaloja ja torppia, liittyy olennaisilta osiltaan Jalkasten historiaan. Tarjolla on kosolti uutta mielenkiintoista tietoa sukumme Rautalammin haaran oloista 1800-luvulta alkaen.

 

Kirja on runsaasti kuvitettu ja eri aikojen kartat selventävät esitystä. Kirjan hinta on 50 euroa, ja sitä voi tilata kustantajalta, Rautalammin historialliselta yhdistykseltä, osoitteesta erjakotta@gmail.com

Kirjaa myydään myös Rautalammilla museolla, sekä kahvila Aurorassa.

Erinomainen lahjakirja!